Blogs geschreven vanuit mijn visie op zaken.  Veel leesplezier! 

 

 

Luister eens.....LSD weg ermee!

-  ‘Wat zeg jij?’
-  ‘Je hebt me wel gehoord. Ik wil antwoord op mijn vraag.’
-  ’Ja maar, ik was niet aan het luisteren.’

 

Oh ja, ik was het even vergeten… communicatie zonder aandacht, zonder verbinding. Ik had beter moeten opletten, kijken naar de non-verbale signalen… onderuitgezakt en spelend met de iPhone. Ik heb daar een idee over en zal een stelling deponeren over luisteren en vragen, benieuwd of je het ermee eens bent.

 

Géén vragen a.u.b.

 

Eerst even dit. Realiseer je voordat je een vraag stelt, of je het antwoord wel wil horen. Is jouw antwoord nee, stel de vraag dan niet. Als je deze stelregel in je leven gebruikt dan worden je gesprekken veel authentieker. Je stelt pas een vraag als je zelf openstaat voor het antwoord. Openstaan qua informatie die je krijgt maar ook in tijd en oprechtheid. Doordat je tijd en jezelf in de vraagstelling gebruikt, kun je de informatie veel beter horen en verwerken. Daar waar je in rust en openheid kunt horen, kunnen ook vragen gesteld worden die niet gericht zijn op je ego en kun je luisteren om te horen en niet om te reageren.

 

LSD, weg ermee!

 

Tuurlijk, we kennen het LSD-principe: luisteren, samenvatten en doorvragen. Maar de meeste mensen die ik tegenkom, struikelen al bij luisteren. Luisteren lijkt voor velen een onmogelijke taak. Nou ja, taak? Wie luistert er nog echt naar wat er gezegd wordt? Dus zou het niet mooi zijn als dit principe aangepast zou worden? Te beginnen met de W van Weten.

Weten dat je klaar bent om het antwoord op de gestelde vraag te horen. Pas als je hierop een volledige ja kunt geven, ben je klaar voor de l van luisteren. Maar dan bedoel ik ook écht luisteren. Volgens het woordenboek is het verschil tussen luisteren en horen de activiteit. Luisteren zou actiever zijn. Ik weet niet of ik het daar mee eens ben. Of komt het omdat ik weet dat er gewoon niet geluisterd wordt naar elkaar. We horen elkaar maar aan maar begrijpen het niet en sterker nog, we wíllen het ook niet begrijpen. We willen helemaal niet luisteren want je eigen mening of zienswijze is toch de manier waarop dingen moeten gaan. Vooral in de tegenwoordige maatschappij waarin individualisme de manier is om je staande te kunnen houden. Jezelf openstellen voor anderen of andere zienswijzen wordt steeds lastiger waardoor het voeren van echte gesprekken ook veel lastiger wordt. Dit doen we onszelf aan. Jammer.

 

Beter horen

 

De tweede letter is de H van Horen. Als verhoorexpert bij de politie vind ik dat horen een beter woord is dan luisteren. In eerste instantie tenminste. Als je iemand anders al hoort, hoor je tenminste iets. Je hoeft er nog niet op te reageren maar je hebt wel een reactie gehoord. Aan jou de uitdaging om hierop te reageren. Als je kiest voor doorvragen, wordt het pas luisteren. Hierna is er nog een keuzemoment want nou heb je geluisterd maar ga je ook samenvatten om te begrijpen of jij het wel goed begrepen hebt? Als laatste is er dan nog het doorvragen. Samen een gesprek aangaan op een eerlijke, gelijkwaardige en open manier waarop gesprekken gevoerd horen te worden. 

Ik pleit voor een uitbreiding van LSD met WHS. Dat is mijn stelling!

Samenvattend; Wil ik het weten wat ik krijg te horen als ik de vraag stel? Ja, natuurlijk wil je dat!  Dan is je volgende stap Horen wat er gezegd wordt. Uiteraard volgt hier dan een samenvatting of jij goed begrepen hebt wat de ander gezegd heeft want aannames passen niet in een goed gesprek!

 

Ik daag jou uit: durf jij te luisteren?

 

Ik daag jou uit om op deze manier de aankomende tijd gesprekken te voeren en te kijken of er andere uitkomsten zijn dan die je normaal hebt. Durf te luisteren en durf te vragen.
Stel jezelf open voor verandering. Wat kan het jou schelen? Het kan bijna niet slechter dus waar maak je je druk om? Spreek de ander ook aan. Maak het samen weer leuk om te praten met elkaar. Leer elkaar weer kennen. Neem afstand van je telefoon, Netflix of de constante mails op je werk. Investeer in jezelf. Kijk naar jezelf. Luister naar jezelf. Zodra je weet wat je wilt dan ga je daar ook voor. Hetzelfde geldt voor gespreksvoering. Wat wil ik van dit gesprek? Hoe wil ik dat bereiken? Wat heb ik hiervoor over? Wat wil ik van de ander?

Een rijtje uitdagende vragen waar je mee aan de slag moet. Ga deze uitdaging aan. Vertel mij wat je hebt gemerkt bij jezelf maar ook bij de ander.
Pas het toe op je werk, bij je baas, bij je collega’s of bij je partner. Ik ben razend benieuwd.

Eenmaal de smaak te pakken dan ben je niet meer te stoppen!

==============================================================================================================

 

Deze manier van luisteren en doorvragen heeft mij niet 1x ....... niet 2x...........maar wel tig keer mijn gesprekken gered!

    Ja je leest het goed.

 

Daarom heb ik voor jou een workshop gemaakt zodat ook jij gered kan worden! Schrijf je meteen in:

https://www.daadkracht-venray.nl/workshop 

 

TOT SNEL!!

 

 

 

Lees meer »